Coachen met paarden

Paarden leven van nature in kuddes en in het hier en nu. Het zijn ook vluchtdieren. Als er gevaar dreigt, willen ze als kudde vluchten, ook met de zwakkere paarden. Als één paard gevaar ziet, dan voelt de hele kudde dat. Ze spiegelen het ook naar elkaar.

Als er een mens in de paardenbak staat, dan ziet een paard hem of haar ook als onderdeel van zijn kudde en zal het paard hem of haar spiegelen. Paarden zijn gericht op heelheid. Zij zullen datgene spiegelen dat op dit moment de meeste heling nodig heeft en daardoor kom je in een paardencoachsessie snel bij de kern. Doordat het paard niet oordeelt, is het makkelijker om in die spiegel te kijken. Ook heeft het paard een helende werking. De sensitieve, spiegelende en helende eigenschappen van paarden zijn daarom een heel krachtig hulpmiddel in het coachen van mensen.

Paardencoaching is een ervaringsgerichte manier van coaching, waarbij een nieuw evenwicht ontstaat die jouw ontwikkeling en leren weer nieuwe kansen geeft. Daardoor is de impact groot.

Drie vormen van paardencoaching

Paardencoaching kan op verschillende manieren plaatsvinden. In alle gevallen sta je naast of op afstand van het paard. Je gaat niet op het paard. Je hoeft ook geen ervaring met paarden te hebben.

Paardencoaching op basis van gedrag

De eerste manier is gebaseerd op gedrag. Je voert een opdracht uit met het paard. Het paard reageert op de manier waarop je deze opdracht uitvoert en spiegelt zo je eigen gedrag terug. Dit geeft inzicht. Je kunt ook ter plekke ander gedrag gaan oefenen, zien hoe het paard daarop reageert en voelen wat het met jezelf doet.

Intrapsychische paardencoaching

Een tweede vorm van coachen met paarden is intrapsychisch. Het paard laat zien wat er binnen in jou leeft en wat er op dat moment de meeste heling nodig heeft. Tijdens de paardencoaching kunnen recente gebeurtenissen naar boven komen en ook trauma’s die lang geleden hebben plaatsgevonden. Het kunnen daarnaast zowel bewuste als onbewuste thema’s zijn. Door er bij de paarden bij stil te staan, ontstaan inzichten, vindt verwerking plaats en word je aangezet er zelf daadwerkelijk iets mee te gaan doen.

Systemische paardencoaching

De derde vorm is systemische paardencoaching. Paarden gaan van nature systemisch staan, waardoor de dynamiek binnen de familie of op de werkvloer inzichtelijk wordt en verandering kan ontstaan. Familieopstellingen met paarden wordt door cliënten als heel puur ervaren.

Binnen een paardencoachsessie kan de nadruk op één van bovengenoemde vormen liggen. Het kan ook een combinatie zijn.