Elviskinderen – In de schaduw van een overleden broer of zus

Wanneer je partner overlijdt, word je weduwe of weduwnaar. Als je ouders niet meer leven, ben je wees. Verlies je je kind of een broer of zus aan de dood, dan is daar echter geen woord voor. Aan de ene kant is dat vreemd, want voor hoeveel situaties bestaan nu geen woorden? Aan de andere kant is het ergens wel logisch dat voor iets wat tegen elke natuurwet indruist, geen woorden bestaan. Toch voelen wij de drang om wel woorden te geven aan dit soort zware omstandigheden. Om ook hierin het onzegbare zegbaar te maken.

De kans dat een kind geboren wordt als Elviskind is eigenlijk best groot, ook nu nog

De gestolde rouw van ouders na het verlies van een kind door een miskraam, een stilgeboorte, een wiegendood, ziekte of ongeluk in de eerste vijf levensjaren, maken dat bij de volgende zwangerschap de baby als Elviskind wordt geboren.

Wanneer zal ik goed genoeg zijn? Een vervangende kinderreis naar genezing

Geen moeder, geen ouder, kan zich voorbereiden op de vreselijke ervaring van de dood van een kind.

Nieuw: Tweedaagse training ‘NLP: doe er wat mee!’

NLP is een van de meest toegepaste communicatiesystemen in begeleiding. NLP is zo populair geworden omdat het ‘aha’ momenten oplevert. Sommige mensen noemen NLP ‘toveren met taal’. De naam en het jargon doen soms wel erg technisch aan. Logisch en dit vraagt meteen om een verheldering.

Nieuw: Tweedaagse training ‘Tussen thuis en school’

Iedere leerling heeft ouders. Al of niet gescheiden, in leven, bekend of onbekend. Als school heb je altijd met ouders te maken. Niet alleen op ouderavonden. In de individuele begeleiding van leerlingen spelen ouders, al of niet op de achtergrond, een zeer belangrijke rol. Soms is dat lastig. Soms helpend.

De ontmoetingsdag ‘Ik als Elviskind’ bracht heling!

Er gingen jaren overheen totdat Ard mij onlangs vertelde over zijn nieuwe boek ‘Elviskinderen begeleiden’. Wat zijn Elviskinderen vroeg ik? Hij vertelde hierover en meteen voelde ik, dat dit niet voor niks was, om hier weer over te horen. In zijn boek las ik weer over: Alleengeboren tweelingen. Ik ben naar de ontmoetingsdag ‘Ik als Elviskind’ geweest.

Een indrukwekkende documentaire over Elviskinderen vanuit een drama in de Tweede Wereldoorlog

De documentaire ‘Broertje is verdwaald’ vertelt het verhaal van de vierjarige Léon, die tachtig jaar later nog steeds een rode draad is in het leven van zijn familie.

Kinderen geboren na de dood van een broer of zus: ‘Zij moeten hun ouders weer gelukkig maken’

In Nederland is nog weinig bekend over de psychische problematiek waar kinderen die geboren zijn na het overlijden van een broer of zus, soms mee te maken krijgen. Want dit overlijden heeft niet alleen een enorme impact op ouders, maar ook op het ‘opvolgende kind’. Orthopedagoog Ard Nieuwenbroek vraagt hier aandacht voor. ‘Sommige kinderen krijgen dezelfde naam als hun overleden broer of zus.’

Video-impressie internationaal symposium ‘Elviskinderen begeleiden’

Bekijk hier een mooie beeldsamenvatting van het internationaal symposium ‘Elviskinderen begeleiden’. Een warme impressie van wat er allemaal is gebeurd die middag in Zaltbommel.

Elviskinderen en wetenschappelijk onderzoek

Sinds we het thema ‘Elviskinderen’ met een symposium en boek publiek hebben gemaakt krijgen we ook vaak de vraag naar het wetenschappelijk fundament onder onze uitgangspunten. Dit artikel wil daar een antwoord op geven. Ook al is er niet de intentie om volledig te zijn. We hebben ons voornamelijk gebaseerd op, en geput uit, een belangrijk artikel van Sarah Vollman (2014).