Nieuw: Tweedaagse training ‘NLP: doe er wat mee!’

NLP is een van de meest toegepaste communicatiesystemen in begeleiding. NLP is zo populair geworden omdat het ‘aha’ momenten oplevert. Sommige mensen noemen NLP ‘toveren met taal’. De naam en het jargon doen soms wel erg technisch aan. Logisch en dit vraagt meteen om een verheldering.

Nieuw: Tweedaagse training ‘Tussen thuis en school’

Iedere leerling heeft ouders. Al of niet gescheiden, in leven, bekend of onbekend. Als school heb je altijd met ouders te maken. Niet alleen op ouderavonden. In de individuele begeleiding van leerlingen spelen ouders, al of niet op de achtergrond, een zeer belangrijke rol. Soms is dat lastig. Soms helpend.

De ontmoetingsdag ‘Ik als Elviskind’ bracht heling!

Er gingen jaren overheen totdat Ard mij onlangs vertelde over zijn nieuwe boek ‘Elviskinderen begeleiden’. Wat zijn Elviskinderen vroeg ik? Hij vertelde hierover en meteen voelde ik, dat dit niet voor niks was, om hier weer over te horen. In zijn boek las ik weer over: Alleengeboren tweelingen. Ik ben naar de ontmoetingsdag ‘Ik als Elviskind’ geweest.

Nieuw: Internationaal workshopcarrousel ‘Elviskinderen, een stap verder…’

‘Elviskinderen begeleiden’ was een intens en succesvol symposium in november 2023. Een middag waar Elviskinderen ‘op de kaart’ zijn gezet. Kinderen (jong of oud) die zijn geboren voor of na de dood van een broer of zus. Die middag was een belangrijke eerste stap.

Een indrukwekkende documentaire over Elviskinderen vanuit een drama in de Tweede Wereldoorlog

De documentaire ‘Broertje is verdwaald’ vertelt het verhaal van de vierjarige Léon, die tachtig jaar later nog steeds een rode draad is in het leven van zijn familie.

Kinderen geboren na de dood van een broer of zus: ‘Zij moeten hun ouders weer gelukkig maken’

In Nederland is nog weinig bekend over de psychische problematiek waar kinderen die geboren zijn na het overlijden van een broer of zus, soms mee te maken krijgen. Want dit overlijden heeft niet alleen een enorme impact op ouders, maar ook op het ‘opvolgende kind’. Orthopedagoog Ard Nieuwenbroek vraagt hier aandacht voor. ‘Sommige kinderen krijgen dezelfde naam als hun overleden broer of zus.’

Video-impressie internationaal symposium ‘Elviskinderen begeleiden’

Bekijk hier een mooie beeldsamenvatting van het internationaal symposium ‘Elviskinderen begeleiden’. Een warme impressie van wat er allemaal is gebeurd die middag in Zaltbommel.

Elviskinderen en wetenschappelijk onderzoek

Sinds we het thema ‘Elviskinderen’ met een symposium en boek publiek hebben gemaakt krijgen we ook vaak de vraag naar het wetenschappelijk fundament onder onze uitgangspunten. Dit artikel wil daar een antwoord op geven. Ook al is er niet de intentie om volledig te zijn. We hebben ons voornamelijk gebaseerd op, en geput uit, een belangrijk artikel van Sarah Vollman (2014).

Internationaal symposium ‘Elviskinderen begeleiden’ groot succes!

Op 30 november was het zover: ruim 160 deelnemers waren in Zaltbommel (of online) getuige van ons internationaal middagsymposium over Elviskinderen. De kinderen die worden geboren na het overlijden (of miskraam) van een eerdere broer of zus. Die middag is een eerste grote stap geweest rond dit thema.

Koninklijke onderscheiding voor Ard Nieuwenbroek

Op 30 november is Ard Nieuwenbroek benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Kees van Rooij aan het eind van een internationaal symposium over Elviskinderen.  Bij die gelegenheid verscheen ook zijn veertigste boek, dit keer over Elviskinderen.