Nieuw boek: ‘Geven en ontvangen, in contact met jongeren’

Deze week verscheen een nieuw boek van Ard Nieuwenbroek wat hij schreef samen met Judith Kimenai. Een boek met de bijzondere titel: ‘Geven en ontvangen, in contact met jongeren’.

Ard hierover:

“Mensen vragen me heel verbaasd hoe je toch in hemelsnaam bijna 150 bladzijden kan schrijven over ‘geven en ontvangen’. En weet je, in de afgelopen tien jaar van mijn werk is dat juist het belangrijkste thema geworden, waar bijna altijd de basis ligt van problemen die jongeren ervaren”.

In het boek begint Ard uiteraard te vertellen, in de hem zo bekend gepassioneerde manier, over hoe het thema ’geven en ontvangen’ elk moment van ieders leven een belangrijke rol speelt. Om vervolgens dat uiteraard praktisch en herkenbaar uit te werken in alledaagse thema’s zoals faalangst, adoptie, echtscheiding en ‘thuiszitters’.

Aan het eind worden manieren aangeboden hoe je jongeren vanuit deze dynamiek optimaal kunt begeleiden. Met casussen die je zelf kunt bestuderen en uitwerken.

Het boek is te verkrijgen via de boekhandel en rechtstreeks bij de uitgever en kost € 21,95.
Een aanrader voor iedere begeleider die op zoek is naar nieuwe inzichten en praktische toepasbaarheid

Meer info en bestellen »

Symposium ‘Straffen voorbij’ groot succes!

Middagsymposium met drie Nederlandse topdeskundigen: dr. Martine F. Delfos, Jan Ruigrok en drs. Ard Nieuwenbroek

Op woensdag 19 januari 2022 organiseerde OrthoHulp een uitdagend middagsymposium met als titel ‘Straffen voorbij’.

Woensdagmiddag 19 januari hebben ruim 250 deelnemers online de livestream gevolgd van ons symposium. We ontvangen uitsluitend dankbare en positieve reacties. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.

 

Programma:

  • 13.30 – 13.40 uur: Start van het programma
  • 13.40 – 14.20 uur: ‘Straffen: een noodzakelijk kwaad, dat vaak meer kwaad doet dan goed!’ – drs. Ard Nieuwenbroek
  • 14.20 – 15.20 uur: ‘Autisme en begrenzen’ – dr. Martine Delfos
  • 15.20 – 15.35 uur: Pauze
  • 15.35 – 16.30 uur: ‘Herstelrecht: tussen botte bijl en stroopkwast’ – Jan Ruigrok
  • 16.30 uur: Afronding van het symposium
 

Downloads:

Vragen en antwoorden (PDF)
Hier vind je de vragen, die tijdens deze middag aan de sprekers zijn gesteld door de deelnemers. De sprekers hebben hun best gedaan om ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

PowerPoint Ard Nieuwenbroek (PDF)
Ook de PowerPoint-presentatie van Ard Nieuwenbroek kun je hier downloaden.

Masterclass voor faalangsttrainers

Masterclass door dè Nederlandse faalangstdeskundige bij uitstek; Ard Nieuwenbroek

Op vrijdag 11 februari 2022 organiseert OrthoHulp een masterclass voor faalangsttrainers.

Bijna 80% van alle scholen voor voortgezet onderwijs bieden hun leerlingen een faalangsttraining aan. Meestal gebaseerd op de training zoals beschreven in het Handboek Faalangsttraining (Nieuwenbroek/Ruigrok). Faalangsttrainers hebben in vrijwel alle gevallen ooit een opleiding gevolgd om een training professioneel te kunnen (en eigenlijk ook mogen) geven. In deze Masterclass krijg je als trainer de buitenkans om onder begeleiding van Ard Nieuwenbroek, dè Nederlandse faalangstdeskundige bij uitstek, je kennis en vaardigheden in een dag te vitaliseren. De Masterclass vindt plaats bij Van der Valk in Zaltbommel.

Lees hier meer en schrijf je in »

Themadag ‘Krassende leerlingen’

Een praktische themadag door Ard Nieuwenbroek

Op woensdag 6 april 2022 organiseert OrthoHulp een themadag met het onderwerp ‘Krassende leerlingen’.

Iedere school kent ze: leerlingen die zichzelf krassen. Zelfverwonding, of automutilatie, kan vele vormen aannemen: van krassen en ergens tegenaan slaan, tot zichzelf snijden of branden. Dit gedrag kan verband houden met recente gebeurtenissen of ervaringen uit het verleden. Deze themadag geeft je in een dag antwoord op vele vragen. Hoe groot is het probleem eigenlijk? Waarom gaan leerlingen tot automutilatie over? Is krassen besmettelijk binnen school? Wat kun je als school het beste doen, en vooral ook ‘niet doen’? En natuurlijk is er ruime voor oefenen. Een praktische themadag! De themadag wordt gegeven door Ard Nieuwenbroek. Met zijn, meer dan 40 jaar, klinische ervaring staat hij borg voor een intensieve en inspirerende dag. Een diepte-investering voor iedere begeleider. De themadag vindt plaats bij Van der Valk in Zaltbommel.

Lees hier meer en schrijf je in »

Symposium ’Straffen voorbij’

Middagsymposium met drie Nederlandse topdeskundigen: dr. Martine F. Delfos, Jan Ruigrok en drs. Ard Nieuwenbroek

Op woensdag 19 januari 2022 organiseert OrthoHulp een uitdagend middagsymposium met als titel ‘Straffen voorbij’.

Binnen het onderwijs is er een pedagogisch-didactische context. Doel van iedere leerkracht en begeleider is om jongeren in staat te stellen om persoonlijk en cognitief te groeien. In het pedagogisch handelen zit, naast vele andere componenten, het straffen en belonen. Over met name straffen wordt nogal verschillend gedacht. Meestal gebruikt als correctie op ongewenst en soms onveilig gedrag van jongeren. Straffen leidt lang niet altijd tot het gewenste resultaat: gedragsverandering van de jongere. Sterker nog: soms leidt straffen tot een verslechtering. Dit is zeker het geval bij jongeren in het autistisch spectrum. Dit symposium verkent waarom en wanneer straffen niet tot het gewenste resultaat leidt. En wat de alternatieven zijn.

Lees hier meer en schrijf je in »

Nieuwe herziene versie ‘Tussen thuis en school’

Net verschenen: de totaal herziene uitgave van ‘Tussen thuis en school – Handboek contextuele leerlingbegeleiding’

Met actualiseringen en uitbreiding met vijf hoofdstukken. De mede-auteurs van Ard hebben dit keer niet kunnen meewerken. Piet Gieles is al enkele jaren overleden en Wim van Mulligen kampt met zijn gezondheid. We zijn trots op dit boek, dat oorspronkelijk in 2001 verscheen en inmiddels een standaard werk is geworden in vele opleidingen.

Meer info en bestellen »

Compact Contact: intensief ‘op afstand’ leren over depressieve leerlingen

Volgens zeer recent onderzoek van de Nederlandse ggz hebben jongeren door corona op dit moment meer stress, last van depressies, suïcidaliteit en krijgen ze te maken met risicovolle situaties. Dat wordt vooral veroorzaakt door een gebrek aan werkelijk contact met volwassenen.

“De problemen die we zien zijn acuut en moeten geadresseerd worden om groepen die nu al door het ijs dreigen te zakken, te helpen. Daarbij is extra oog nodig voor kinderen en jongeren”, aldus de organisatie.

OrthoHulp wil hierin, laagdrempelig en snel, handvatten bieden aan het onderwijs in de vorm van het ‘Compact Contact’ trainingspakket. Gemakkelijk te volgen van achter de computer!

Lees hier meer en schrijf je in »

Duaal Digitaal – NLP: Doe er wat mee!

Duaal Digitaal is een nieuw digitaal leeraanbod over hoe je NLP in kunt zetten! Neurolinguïstisch programmeren (NLP) is momenteel een van de meest verfijnde en doelmatige methodes die je helpt effectief te communiceren. Voor begeleiders een uitgelezen kans om in korte tijd, op een vooral praktische wijze, je vaardigheden te vergroten. De leeropbrengst: toepasbare basisbagage om al de volgende dag effectiever te kunnen begeleiden. Dit aanbod is gemaakt om met NLP iets concreet te doen in je dagelijks werk. Met relatief simpel toepasbare vaardigheden.

Lees meer en schrijf je tijdig in (per lopende maand is er een maximum aan pakketten) »

Landelijke aandacht voor symposium ‘Leren van ongelukkig zijn’

Aantal jongeren met suïcidale klachten, of dat aan de drugs raakt, stijgt: ‘Alle parameters staan op rood’

Scholen moeten worstelende jongeren beter door de coronatijd loodsen. Door de coronacrisis zien de Belgische toppsychiater Dirk de Wachter en psychotherapeut Ard Nieuwenbroek het aantal jongeren met suïcidale klachten, of dat aan de drugs raakt, stijgen. ‘Alle parameters staan op rood’.

Tekst: Ellen van Gaalen – bron: Algemeen Dagblad – zaterdag 5 december 2020

De Belgische psychiater Dirk de Wachter krijgt aan de lopende band hulpvragen van jongeren die het moeilijk hebben, zegt hij in een interview met deze site. Hij en psychotherapeut Ard Nieuwenbroek stellen dat er op scholen structureler aandacht moet zijn voor de tegenslagen in het leven van leerlingen. Ze vinden dat scholen niet alleen af en toe een mentoruur moeten gebruiken om over ongeluk te praten, maar ook in andere lessen.

Lees verder op ad.nl »

Cadeauvoucher!

Soms is het moeilijk een passend cadeautje voor iemand te vinden. Bij OrthoHulp kun je, vanaf 1 september, een origineel cadeau kopen. Een coaching voucher (€ 55,00) waarbij je iemand een coaching sessie van drie kwartier aanbiedt bij OrthoHulp. Wil je er een bestellen? Mail dan naar info@orthohulp.nl en binnen 24 uur heb je de feestelijke voucher digitaal in je postbus.