Trainingen en symposium

Ard Nieuwenbroek verzorgt trainingen en een symposium rond verschillende thema’s. Dat doet hij vanuit OrthoHulp en via het Centrum voor Educatie en Supervisie (CES).


Symposium

Internationaal symposium 'Elviskinderen begeleiden' groot succes!’
Op 30 november was het zover: ruim 160 deelnemers waren in Zaltbommel (of online) getuige van ons internationaal middagsymposium over Elviskinderen. De kinderen die worden geboren na het overlijden (of miskraam) van een eerdere broer of zus. Die middag is een eerste grote stap geweest rond dit thema.
Lees verder »

Trainingen vanuit OrthoHulp

Opleiding:

Vierdaagse opleiding tot faalangsttrainer
Ieder onderzoek wijst het weer uit: ruim 12% van alle leerlingen in het onderwijs lijden aan faalangst. Ze presteren onder hun niveau. Soms sociaal, vaak ook cognitief. In het onderwijs is het inmiddels gebruikelijk om deze jongeren de noodzakelijke aandacht te geven. Niet alleen binnen lesverband maar ook in het geven van een gerichte faalangsttraining binnen de schoolmuren. In groepsverband, omdat dit betere resultaten geeft dan individuele begeleiding. De opleiding vindt plaats bij de Poorterij in Zaltbommel.
Meer informatie en inschrijven »

Ontmoetingsdagen:

Ontmoetingsdag: Ik als Elviskind
Een Elviskind wordt, net als Elvis Presley, na de dood van een ouder broertje of zusje geboren. Soms krijgt het dezelfde naam als het overleden kind. Maar ook als het een andere naam krijgt, is de impact vaak groot. Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van een dergelijke familiegeschiedenis. Toch kan het geen toeval meer zijn dat veel van deze Elviskinderen sociaal-emotioneel uit balans raken. Deze ontmoetingsdag is voor jou als Elviskind. We richten ons op Elviskinderen vanaf 18 jaar oud. De extra datum voor deze ontmoetingsdag is op donderdag 6 juni 2024 in Zaltbommel van 10.00 uur – 16.00 uur. Gelet op de intimiteit van deze dag is er slechts plaats voor 15 deelnemers.
Meer informatie en aanmelden »

Trainingen:

Tweedaagse training 'Begeleiden van Elviskinderen (vanaf 12 jaar)'
Deze tweedaagse training gaat over jonge en volwassen Elviskinderen. We verkennen de uitdagingen waar ze in hun leven voor staan. En oefenen hoe gerichte begeleiding/hulpverlening hun leven weer in balans brengt.

De tweedaagse training is op dinsdag 21 en dinsdag 28 mei  2024 in Zaltbommel.
Meer informatie en inschrijven »
Hoe help ik mijn faalangstig kind? (online)
Ortho Hulp heeft met faalangst-expert Ard Nieuwenbroek een pakkende beeldopname gemaakt. Hij geeft ouders hierin heldere antwoorden op de vraag wat faalangst is, en hoe ze dat bij hun kind kunnen herkennen. In deze unieke opname krijgen ouders uiteraard ook volop tips hoe ze hun faalangstige kinderen thuis het best kunnen begeleiden.

Meer informatie en inschrijven »

Masterclasses & themadagen:

Masterclass 'Automutilerende & Suïcidale Leerlingen'
Iedere school kent ze: leerlingen die zichzelf krassen. Zelfverwonding, of automutilatie, kan vele vormen aannemen: van krassen en ergens tegenaan slaan, tot zichzelf snijden of branden. Dit gedrag kan verband houden met recente gebeurtenissen of ervaringen uit het verleden. Een intensere vorm van automutilatie zien we als jongeren suïcidaal zijn. Een levensbedreigende situatie die serieuze aandacht vraagt. Deze themadag geeft je in een dag antwoord op vele vragen. Hoe groot is het probleem eigenlijk? Waarom gaan leerlingen tot automutilatie over? Hoe herken je vroegtijdig dat jongeren suïcidaal zijn? Wat kun je als school het beste doen, en soms ook ‘niet doen’? En natuurlijk is er ruime voor oefenen. Deze praktische masterclass vindt plaats op donderdag 8 februari (VOL) en donderdag 23 mei 2024 bij De Poorterij in Zaltbommel. Er is per datum plaats voor maximaal 16 deelnemers.
Meer informatie en inschrijven »
Masterclass 'Oud zeer bij jongeren'
Veel jongeren dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. Misschien nog wel meer jongeren lijden onder het gevoelsarme klimaat waarin ze opgroei(d)en, de beperkte emotionele beschikbaarheid van hun ouders, en een gebrek aan knuffels en complimenten. In deze Masterclass wil Bram Bakker zijn persoonlijke ervaringen delen. Daarnaast vertelt hij het verhaal van jongeren waarmee hij heeft gewerkt en deelt hij feitelijke kennis rond de begrippen trauma en affectieve verwaarlozing. Met daarin speciale aandacht voor de rol van het lichaam bij mentale processen. Deze masterclass vindt plaats op donderdag 1 februari (VOL) en donderdag 16 mei 2024 bij De Poorterij in Zaltbommel. Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers.
Meer informatie en inschrijven »

Masterclass 'Contextuele Methodieken'
Methodieken in de hulpverlening worden meestal gezien als min of meer strak geprotocolleerde stappen die de hulpverlener zijn hulpvrager aanbiedt. Zoals bij sommige cognitief georiënteerde benaderingen gebeurt, waarbij de hulpverlener in een vooraf vastgelegd strak schema een aantal technieken op een vaste manier aanbiedt. Niet dat hierdoor de cognitieve therapieën minder waardevol zouden zijn, maar zo’n strak vastgelegde methodiek is niet effectief om de contextuele benadering een kans te geven. Bij contextuele methodieken wordt het accent verlegd; het planmatig handelen is een middel en geen doel. Dynamiek in dienst van de hulpvrager en niet in dienst van de hulpgever. De Masterclass vindt plaats op dinsdag 14 mei 2024 bij de Poorterij in Zaltbommel. Er is plaats voor maximaal 16 deelnemers.
Meer informatie en inschrijven »