Perfectionistische leerlingen

Prestatiedruk signaleren en helpen verminderen

Auteur(s): Ard NieuwenbroekPerfectionistische leerlingen
ISBN: 9789024426379
Uitgeverij: Boom uitgevers 2018, Amsterdam

Hardwerkende leerlingen die altijd het beste uit zichzelf willen halen en moeite hebben te ontspannen. Leerlingen die zo bang zijn om fouten te maken dat ze blokkeren tijdens een toets. Leerlingen die voortdurend bang zijn het niet goed te doen maar toch mooie cijfers halen. Of leerlingen die hun spreekbeurt wel héél vaak thuis oefenen. Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk te maken met perfectionistische leerlingen.

Perfectionisme gestimuleerd
Goede prestaties verhullen vaak de problemen waar perfectionistische leerlingen mee worstelen. Op school wordt perfectionisme vaak – onbedoeld – gestimuleerd en beloond, perfectionistische leerlingen vallen immers vaak niet op. Voor leerkrachten zijn leerlingen die hard werken en hoge cijfers halen toch heerlijk? Goed presterende leerlingen zullen het ver brengen. Daar doe je het als leerkracht toch voor?

Risico’s vermijden
De afgelopen decennia is de druk onder leerlingen om perfect te zijn enorm toegenomen. Voor perfectionisten telt alleen de behaalde prestatie en het liefst vermijden ze risico’s. De goede resultaten gaan echter in sommige gevallen gepaard met angst en dwang. Het overderdreven gericht zijn op het bewijzen van je talenten kan ook leiden tot overbelasting en cognitieve disfunctionaliteit. De perfecte leerling zou daarom tóch een gesprekspunt in de lerarenkamer moeten zijn.

Voor wie?
Dit boek is een must voor iedereen die met leerlingen werkt die altijd bezig zijn anderen te pleasen, altijd hoge cijfers willen halen of faalangstig zijn. Het maakt je bewust wat perfectionisme met leerlingen doet, maakt bespreekbaar wat de oorzaken zijn van perfectionisme, hoe je perfectionistisch gedrag kunt herkennen en wat je als leerkracht kunt doen om te hoge verwachtingen en prestatiedruk te verminderen.

De serie In de klas
Perfefectionistische leerlingen hoort bij de serie In de klas. Deze serie bestaat uit een reeks praktische boeken voor docenten, leerkrachten, intern begeleiders en remedial teachers. De boeken zijn geschreven door professionals uit het vakgebied. Zij geven achtergrondinformatie en praktische tips waarmee u direct aan de slag kunt.

135 pagina’s.

Prijs: € 25,25
Bestel dit boek